Празник на розата в Розовата долина до градовете Карлово, Калофер и Казанлък - България
България е известна с красивата си природа и древните си и уникални обичаи. Прочутата маслодайна българска роза е неделима част от историята и културата на
България.
Тя е тачена от много писатели и художници, било то известни или не. Възпява се в безброй народни песни.
Като запазена марка на страната, българската роза има собствен празник, който се почита всяка година с много специална церемония – Фестивалът на розата. В началото на юни, Розовата долина оживява от песните и танците на берачите. Те идват в ранни зори, облечени в спретнати народни носии.
Празникът се чества всяка година на първата неделя от юни. Простира се от Розовата долина до градовете Карлово, Калофер и Казанлък и е невероятно красиво, когато прочутата българска роза разцъфне през май/юни и в цялата околност се носи аромата й.
Не изпускайте уникалната възможност да се запознаете с частица от древна България, както и шанса да се насладите на автентични народни песни и танци, да станете свидетели на специалната церемония и да изживеете незабравими дни.
Празникът на Розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът на Розата се празнува за първи път през 1903 г., като оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Днес Празникът на Розата се е превърнал в международно празненство, в което се забавляват хиляди туристи и гости на града.
Избор и коронясване на Царица Роза
Традиционният конкурс за Царица Роза е емблематичен и уникален за Празника на розата, защото в него участват единствено абитуриентки от Казанлък. Вижте красотата на казанлъшките момичета, които излъчват свежестта на розите. Участвайте в невероятната церемония по Коронясването, където избраната Царица Роза ще слезе от царствената колесница, водена от свитата на цар Севт III и ще се възкачи на своя трон, придружена от своите две подгласнички.
Ритуалите “розобер” и “розоварене”
В свежата утрин на неделния ден, навлезте в розовите градини над Института по розата заедно с младите момичета и момчета в народни носии. Откъснете за себе си розов цвят – един хубав спомен от Казанлък и България. А по-късно в Етнографски комплекс “Кулата” можете да наблюдавате процеса на розоварене и да опитате прочутото казанлъшко розово сладко, ликьор и гюлова ракия.
Празнично шествие / Карнавал
Забавлявайте се с участниците от различни градове и държави, които представят своите клубни дейности: от национални фолклорни ансамбли, мажоретки, местни училища и театри, спортни клубове до “Черните рози” – рокери на мотори... Шествието започва от розовите градини на Института по розата и преминава през целия град. Включете се и вие в този весел карнавал!
@-->>-->-->-- @-->>-->-->-- @-->>-->-->-- @-->>-->-->--
София - Казанлык - The Valley of Roses - Thracian tomb – Kazanlak - Museum of the Rose - Rose Carnival parade - София
Праздник розы в Розовой долине давно стал символом г.Казанлыка с его образом жизни и культурным наследием.
В 1903г.жители города впервые организовали Праздник розы,посветив его красоте,цветам и грации.
В г.Карлово этот праздник проводится по -старым традициям.Обряды исполняются девушками в национальных костюмах под болгарские песни, сопровождающиеся фольклорными танцами и танцами кукеров(ряженых).
Гости увидят как приготавливается розовое масло(гюл),варенье из розы и розовый ликер.Все гости участвуют в празднике,посвещенному молодости,красоте
и цветам.Праздничное шествие движется по улицам города Карлова и собирается на площади "4 - июля"
Достопримечательности Болгарии
"Долина роз"-окунитесь в благоухающий аромат! Столицей долины является город Казанлык, эта территория расположена между массивами Средна-Гора и Стара-Планина. Здесь ежегодно проводится праздник розы. Страна производит 80 процентов мирового объема розового масла. Представьте себе - для того, чтобы получить 1 килограмм розового масла, требуется тонна розовых лепестков!
Культура Болгарии
Болгария – страна, стоящая на перекрестке великих культур древности и современности. Корни современной болгарской культуры уходят в те древние времена, когда Болгария выполняла роль своего рода моста, соединявшего Северную Европу с Азией и Средиземноморьем. В разные исторические эпохи этот географический район населяли фракийцы, греки, римляне и многие другие народы, каждый из которых внес свой вклад в культуру современной Болгарии. В ней органически сочетаются, казалось бы не сочетаемое – так. например, традиции Византийской церковной архитектуры переплетаются здесь с мусульманскими архитектурными формами, образуя особую перспективу древней городской застройки. Отличительной чертой болгарской культуры является мирное сосуществование разных традиций, благодаря чему в этой стране сохранилось так много интересных памятников, относящихся к самым различным эпохам и цивилизациям. Память о прошлом живет не только в памятниках, но и в повседневности. Народные обычаи, танцы, песни, традиции – все это играет чрезвычайно важную роль в жизни болгар. Туристы также имеют возможность принять участие в одном из многочисленных болгарских народных праздников. Вот самые известные из них:
Сурвакари – ритуальный обряд, целью которого является достижение здоровья благосостояния. Проводится под Новый год.
Трифон Зарезан – день Виноградаря, 14 февраля.
Лазарев день – старинный деревенский праздник, имеющий языческие корни. Изначально был посвящен божествам плодородия. В настоящий момент праздник связывается с урожаем, полями, лесами и девушками, которым в скором времени предстоит выйти замуж. Празднуется в субботу перед Страстной неделей.
Праздник розы – региональный праздник, отмечаемый в городе Казанлык в первых числах июня, когда там начинается сбор цветов розы.
Праздники в Болгарии
1 января – Новый год
3 марта – день освобождения Болгарии (нац. праздник)
Пасха (воскресенье и понедельник, по православному календарю).
6 мая – день святого Георгия (Георгиев день)
24 мая – день болгарской культуры и славянской письменности
6 сентября – день соединения Болгарии (национальный праздник)
22 сентября –день независимости Болгарии
1 ноября – «день народных будителей» (народных возрожденцев)
25/26 декабря – Рождество Христово
@-->>-->-->-- @-->>-->-->-- @-->>-->-->-- @-->>-->-->--
СЛУШАТЬ___http://www.playcast.ru/i/i-download-small.gif